23 apr

HOME | Televisie als hart van de woonkamer?

Het is toch eigenlijk zonde dat alle woonkamers tegenwoordig rondom de televisie worden ingedeeld?

In de woonkamer verblijf je een groot gedeelte van de dag, hier leef je, hier ontmoet je vrienden en familie en vormt daarmee het hart van je huis. Logisch is het dus dat je de meeste tijd besteed aan het inrichten van je woonkamer, de een houdt van tijdloos strak en de ander verandert elk seizoen de accessoires. Een ding verandert dan vaak niet mee, dat is de televisie. Alles wordt rondom de televisie neergezet, het liefst moet er vanuit alle hoeken televisie kunnen worden gekeken. Nu wil ik niet pleiten om de televisie uit huis te verbannen, integendeel, want wat kan het heerlijk zijn met een kleedje op de bank een lekkere serie kijken als het buiten regent. Maar we moeten misschien even terug naar de basis.

De televisie lijkt al eeuwen te bestaan maar werd pas in de jaren ’50 in Nederland op de markt gebracht. Mensen waren bang dat het het eind zou betekenen van het ‘gezellige gezin’, voorheen was de eettafel juist het middelpunt van de woonkamer maar dit werd nu de televisie. Philips verkocht juist het tegenovergestelde, het werd iets bijzonders, een gezamenlijke bezigheid. In 1970 had bijna ieder Nederlands gezin een televisie, sommige al een met kleurenbeeld. Tegenwoordig gaat de ontwikkeling zó snel dat je binnen een paar jaar een verouderd toestel in huis hebt. Vandaag de dag hebben gezinnen 1 of meer televisies in huis en is het onbewust het hart van de woonkamer en inrichting gaan vormen.

En zoals dat gaat bij trends zien we de afgelopen jaren juist weer een opmars van de eettafel in de woonkamer. Een open keuken met grote eettafel is voor velen weer een must. De televisie daarentegen is nog steeds duidelijk aanwezig, hoe grote hoe beter eigenlijk. Hierbij geef ik een aantal tips hoe je de televisie niet de nadruk geeft en juist de focus legt op andere plekken in je woonkamer.

* Verander de setting

Vraag jezelf af hoe vaak je televisie kijkt en of je de woonkamer hierop wilt inrichten. Wanneer je de tv ziet als onderdeel in plaats van uitgangspunt kun je de woonkamer heel anders in gaan richten. Bijvoorbeeld twee banken tegenover elkaar wanneer je vaak visite krijgt. Of een bankopstelling waarbij je kunt kiezen wat je gaat doen, actief zitten met uitzicht naar buiten of juist lounge richting de televisie. En wanneer je echt de ruimte hebt, maak een aparte televisiehoek.

9c115e722bbed8e8cde2a62a597ed117

* Onderdeel van de styling

Laat je televisie onderdeel zijn van de accessoires en styling in huis. Door bijvoorbeeld het vlak mee te nemen iin de compositie van schilderijen of fotolijsten maak je er een mooi geheel van.

7545c5ec43bbf16f6f2f2e03b52e0fb8

db02bcc7a2b1a5c249511d2f313db5d4

* Functioneel wegwerken

Wanneer je enkel op bepaalde momenten van de dag de televisie gebruikt, werk hem dan mooi weg achter een schuifpaneel of in bijvoorbeeld een mooi wandmeubel.

d571dd8f09a25beeaf56cf3c039d9eb1

* Een donkere wand

Een televisie is altijd donker van kleur dus wanneer je deze ophangt tegen een donkere achterwand krijgt niet de televisie de nadruk en valt het mooi weg.

51e37a6ea5c349b52a9eae0f22d5732a

Gelukkig zijn er ontwerpers die dit begrip op een andere manier om kunnen vormen naar iets moois, de gebroeders Bouroullec introduceerde namelijk afgelopen september de Serif TV voor Samsung. “We zochten naar een stevige aanwezigheid die als vanzelfsprekend in zijn omgeving past. Net als een meubelstuk.” In plaats van de schermen steeds dunner te maken en onzichtbaar te laten worden wilden Ronan en Erwan er juist een interieur object van te maken die je rondom kunt bekijken.

151134edca5c68c9a880227328ee60a0e867d91e3b08c464d404b9edfc1c586b

Een fijne ontwikkeling als je het mij vraagt, zo wordt het een flexibel element in de woonkamer die je verplaatst wanneer je hem niet gebruikt en blijft het een mooie aanwinst in het interieur.

* Foto’s van Pinterest

Whatever you decide to do, make sure it makes you happy.

© 2015 StudioSEC * All rights reserved
Translate »